Brussel sprak over de mogelijke economische invloed van de hennepplant en medicinale cannabis in Europa

In het gebouw van het Europese Parlement werd op dinsdag 23 februari 2016 een conferentie gehouden, georganiseerd door de Griekse Europarlementariër Stelios Koulougloun, waarin gesproken werd over de mogelijke positieve invloeden van medicinale cannabis op de economie en werkgelegenheid binnen de EU. Het eerste gedeelte van de conferentie richtte zich op industriële hennep. In de inleiding bracht Koulouglou naar voren dat de cannabisindustrie een van de snelst groeiende ondernemingssectoren was in de Verenigde Staten. Toch is industriële oogst van ‘nuttige hennep’, welke verbouwd wordt met het oog op bijvoorbeeld voeding en medicinaal gebruik, in de Verenigde Staten niet gebruikelijk, doordat de wettelijke situatie op veel plaatsen nog onduidelijk is.

Het woord was als eerste aan Italiaanse Francesco Tropea, die in landbouwsubsidies van de EU en de analyse daarvan gespecialiseerd is. Hij bracht naar voren dat boeren in heel Europa de mogelijkheid zouden hebben verschillende soorten steun te krijgen voor het verbouwen van nuttige hennep, maar dat dit tot nu toe alleen nog in Frankrijk, Polen en Roemenië is aangevraagd. Frankrijk, dat de grootste verbouwer van industriële hennep van Europa is met ongeveer 11 000 hectare hennepplanten, produceert ongeveer de helft van de hennep in de EU en verdeelt in totaal 1,7 miljoen euro subsidies aan verbouwers van industriële hennep. De helft van de in Europa geconsumeerde industriële hennep wordt geïmporteerd uit China, dat ‘s werelds grootste hennepproductieland is met 65 000 hectare. De hennepproductie van de EU is dus niet zelfvoorzienend, want de vraag overstijgt op dit moment de productie. De consumptie van hennepzaad bedroeg in 2014 bijvoorbeeld 18 400 ton, waarvan 9 500 ton uit China werd geïmporteerd. Een schatting van de consumptie in 2015 was al 21 300 ton en dit betreft dus enkel hennepzaad. De hoeveelheid hectaren hennep in Europa groeit toch fors; waar er in 2011 nog ongeveer 8000 hectare was, is de hoeveelheid tot 2015 gegroeid naar ongeveer 25 000 hectare.

De tweede spreker was de Nederlander Mark Reinders, de vice-voorzitter van de European Industrial Hemp Association (EIHA). Hij bracht in zijn presentatie de verschillende mogelijkheden voor het gebruik van hennepvezels naar voren en vertelde hoe de hennepplant in gunstige omstandigheden zelfs 12 centimeter per dag groeit. De snelle groei en natuurlijke immuniteit tegen ziektes die vele planten vellen, maakt het verbouwen van hennep zonder het gebruik van landbouwchemicaliën mogelijk, terwijl de productiekosten en de milieubelasting verminderen. Het is tevens aangetoond dat hennep de hoeveelheid zware metalen in de grond vermindert.

In 2012 werd 55 procent van de hennepvezels gebruikt als papiermassa, het grootste gedeelte werd nog steeds in Frankrijk geproduceerd. De op één na grootste toepassing was het gebruik van hennepvezels als isolatie van gebouwen (26 procent). Naast effectieve warmte-isolatie heeft de productie van hennep ook een positief effect op de opwarming van de aarde, in tegenstelling tot vele andere isolatiematerialen, welke vaak op basis van olie zijn. De op twee na grootste toepassing is het persen van biocomposieten (15 procent van de geproduceerde hennepvezels), die voor het grootste deel gebruikt worden in de auto-industrie voor de bekleding van het interieur van auto’s. Bijvoorbeeld autogigant BMW gebruikt biocomposieten gemaakt van hennep in zijn elektrische auto’s van het model i3. Normaal gesproken wordt het interieur bekleed met glasvezel, wat zwaarder is dan hennepvezel, wat dus het totale gewicht van de auto vergroot en daarmee ook de brandstof- en energiekosten. Ook in het geval van een ongeluk is hennepvezel veiliger dan het scherpe glasvezel. Hennepscheef kan ook gebruikt worden als strooisel in de hokken van dieren, omdat het langer vocht opneemt dan vele andere materialen. Reinders benadrukte in zijn presentatie de uiteenlopende toepassingsmogelijkheden van industriële hennep voor verschillende markten en hoe alle delen van de hennepplant, de steel, bladeren, zaden en bloesem voor verschillende doeleinden verwerkt kunnen worden. Het restproduct, als dat er is, kan gebruikt worden als bioenergie.

De laatste spreker van het panel voor industriële hennep was de Griekse Myrsini Christou, van het Griekse onderzoekscentrum voor duurzame energie (CRES, Center for Renewable Energy Sources and Saving). Hij benadrukte dat de verschillende onderdelen van de productieketen, zoals productie, verwerking, verkoop en consumptie en investeringen die hiermee te maken hebben , beter zouden moeten samenwerken binnen Europa. Er heerst nog veel onwetendheid over de sector, wat niet uitnodigt tot het doen van grote, langdurige investeringen. Voor het veiligstellen van de groei van de hennepsector werd een bestuursrol voor de EU als belangrijkste doel gesteld.


One thought on “Brussel sprak over de mogelijke economische invloed van de hennepplant en medicinale cannabis in Europa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s